Hoe goed zorg jij voor je goud?

Hoe behoud je de glans van je kostbaarste bezit: je medewerkers

Bedrijven hebben goud in handen in de vorm van hun medewerkers. Wie kent de uitspraak: “Je personeel is je kapitaal.”, nou niet? Maar hoe ga je als organisatie goed om met deze kostbare grondstof?

Verlies van glans: wat staat er op het spel?

Vind je het wel prima als het haar glans verliest, minder waard wordt, kwijt raakt of wordt gestolen? Waarschijnlijk niet. Toch is dat wat veel werkgevers doen als ze onvoldoende oog hebben voor de medewerkers die naast hun werk ook (intensieve) zorgtaken hebben. Collega’s die zorgen voor een familielid kunnen onder immense druk komen te staan, wat hun werkprestaties en welzijn negatief beïnvloedt.

Het goud binnen je bedrijf: kijk, luister en handel

Kijk eens goed naar al dat goud binnen je bedrijf. Praat met je medewerkers en stel vragen zoals: “Wat heb jij nodig om je werk goed te blijven doen terwijl je thuis ook zorgtaken hebt? “Waarmee kunnen we je helpen?” Door actief te luisteren en in te spelen op hun behoeften, toon je begrip en de actieve bereidheid om te helpen. Dit maakt al een enorm verschil.

Flexibiliteit: de sleutel tot balans

Een van de meest effectieve manieren om mantelzorgers te ondersteunen, is door flexibel om te gaan met werktijden, verlof en thuiswerken. Dit geeft medewerkers de ruimte om zorgtaken te combineren met hun werk zonder dat ze in de knel komen. Het resultaat is win-win: een betere productiviteit en een gezonde werk-privébalans.

De rol van de mantelzorgmakelaar

Daarnaast kan een werkgever helpen door een mantelzorgmakelaar in te schakelen. Een mantelzorgmakelaar weet wat de regels en mogelijkheden zijn en kan praktische zaken regelen zoals het contact met (soms moeilijk bereikbare) organisaties. Dit ontzorgt de medewerker, waardoor deze zich beter kan concentreren op het werk.

Coaching voor balans

Ook het aanbieden van een mantelzorgcoach kan een enorme hulp zijn. Een coach helpt medewerkers op een praktische manier om een betere balans te vinden tussen werk en privé. Een beter evenwicht geeft rust in het hoofd. En dat komt welzijn en werkprestaties alleen maar ten goede.

Hoe laat jij je goud glanzen?

Wat doe jij als werkgever om jouw goud niet alleen te behouden, maar ook te laten glanzen en groeien? Neem actie door de juiste ondersteuning en flexibiliteit te bieden. Maak vrijblijvend kennis met me. In een half uur help ik je al goed op weg. Neem contact op en ontdek hoe je jouw medewerkers optimaal kunt ondersteunen en behouden.

Medewerkers met zorgtaken?

Wil je meer weten over mantelzorg en mantelzorgers in je bedrijf?

Ontvang een gratis factsheet

En ontvang de meest recente informatie over de wereld van de mantelzorg.

Je bent ingeschreven. Je ontvangt de factsheet in je mail.