Waarom heeft jouw bedrijf nog geen mantelzorgbeleid?

Toon je leiderschap of blijf je struisvogelen?

Mantelzorgers jongleren continu tussen zorg, werk en privé. Hoe meer mantelzorg op hun schouders terechtkomt, hoe meer de druk op al die vlakken toeneemt. En op een gegeven moment… gaat het fout. Jouw medewerker valt uit. Dat is een verlies op persoonlijk vlak, maar ook zakelijk is het rampzalig.

De gevolgen? Die voel jij ook. Want de productiviteit daalt, terwijl de werkdruk voor collega’s stijgt. En weet je wat daarbij vaak vergeten wordt? Die collega’s kunnen heel goed zelf mantelzorger zijn. Dezelfde stress, dezelfde druk. Alleen durven ze er vaak niet over te praten. Net als veel leidinggevenden en directies. Ze doen alsof het probleem er niet is. Ze steken hun kop in het zand en maken geen beleid.

“Hou je privézaken maar lekker thuis”

We weten allemaal dat er mantelzorgers zijn. Maar soms lijkt het makkelijker om te doen alsof ze er niet zijn: “Niet zo zeuren, je bent hier om te werken. Hou je privéproblemen buiten onze deur en val je collega’s er niet mee lastig.”

Newsflash: zo werkt het niet! Je kan je gedachten toch niet thuislaten? Mantelzorgers nemen hun zorgproblemen mee naar werk. Of je dat nu wil of niet. Hun hersens blijven bij die belangrijke afspraak met de geriater of het papierwerk voor de WLZ-aanvraag. Het regelen stopt niet bij de voordeur van je bedrijf. Mantelzorgers draaien op volle toeren, óók op de werkvloer.

Mantelzorg is niet de ver-van-je-bed-show

Mantelzorg is overal en zal alleen maar meer worden. En als jij als bedrijf geen beleid hebt, betaal je straks de rekening. Jij, je medewerkers en uiteindelijk je klanten. Want als je medewerkers omvallen, merken je klanten dat direct.

Word jij de leider die de kop uit het zand haalt?

Dit is allemaal geen verwijt, hè? Veel bedrijven zijn zich simpelweg niet bewust van de impact van mantelzorg. Sociaal, economisch, mentaal én fysiek eist het zijn tol. Maar waar begin je als ondernemer? Hoe vind je je weg door het woud van zorgregels en beleidsopties? En wie helpt jou die weg te vinden?

Leiderschap tonen betekent voorkomen. Door mantelzorg bespreekbaar te maken, beleid te ontwikkelen en dat te verankeren in je organisatie. En laten we eerlijk zijn: een ervaren gids die je helpt navigeren door de veranderende regelgeving is geen overbodige luxe.

Ontvang een gratis factsheet

En ontvang de meest recente informatie over de wereld van de mantelzorg.

Je bent ingeschreven. Je ontvangt de factsheet in je mail.