Roze verzuim: de onzichtbare bedreiging voor jouw bedrijf

Heb je ooit een medewerker gezien die altijd aanwezig is, maar steeds minder lijkt te presteren? Dat kan wijzen op roze verzuim: een situatie waarin werknemers doorwerken ondanks fysieke of mentale klachten. Dit is vooral vaak het geval bij medewerkers met (intensieve) zorgtaken, die hun verantwoordelijkheden thuis combineren met hun werk.

Roze verzuim is lastig te herkennen. Medewerkers lijken gezond en werken door, maar kampen met stress, overbelasting of andere klachten. Hun productiviteit daalt, en zonder ingrijpen kan dit uiteindelijk leiden tot een burn-out. Dit type verzuim is gevaarlijk, omdat het vaak onzichtbaar blijft totdat de schade al is aangericht.

Bij medewerkers met (intensieve) zorgtaken komt roze verzuim vaker voor, omdat ze zich verantwoordelijk voelen voor zowel hun werk als de zorg die ze thuis bieden. Ze zijn loyaal, willen niet uitvallen, maar vergeten zichzelf in het proces. De fysieke en mentale klachten stapelen zich op, en zonder ondersteuning van de werkgever kan dit desastreuze gevolgen hebben.

Als ondernemer is het cruciaal om dit te herkennen. Weet je bijvoorbeeld hoeveel van je medewerkers zorgtaken hebben? Of hoe het met hun werk-privébalans gesteld is?
Een open gesprek over deze onderwerpen kan voorkomen dat betrokken werknemers zichzelf voorbij lopen. Als je vroegtijdig actie onderneemt, bespaar je niet alleen kosten die kunnen oplopen tot wel €70.000 per medewerker, maar voorkom je ook menselijk leed.

Focus daarom niet alleen op zichtbaar verzuim, zoals ziekmeldingen of langdurig afwezigheid. Roze verzuim blijft vaak onder de radar, maar de gevolgen kunnen desastreus zijn voor zowel jouw medewerkers als je bedrijfsresultaten. Zet de juiste stappen om dit te voorkomen en bied je medewerkers de ruimte om open te praten over hun werkdruk en privésituatie.

Ontvang een gratis factsheet

En ontvang de meest recente informatie over de wereld van de mantelzorg.

Je bent ingeschreven. Je ontvangt de factsheet in je mail.