Annette Brueren brengt balans in werk&mantelzorg

BALANS IN WERK&MANTELZORG

HET BELANG VAN MANTELZORGVRIENDELIJK BELEID BINNEN BEDRIJVEN EN ORGANISATIE

Mantelzorgvriendelijk beleid voorkomt ziekteverzuim en uitval in organisaties. De komende jaren heeft mantelzorg op elk bedrijf impact, groot én klein. Door mantelzorg en werk bespreekbaar te maken op de werkvloer blijven mantelzorgers duurzaam inzetbaar. Zo maken we het samen mogelijk dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Dan wordt MVO: Mantelzorg Vriendelijk Ondernemen en ontstaat er balans in werk & mantelzorg.

Wist je dat 25% tot 30% van de medewerkers in Nederland mantelzorger is?

Een op de drie tot vier werknemers in ons land combineert werk met (intensieve) zorgtaken. Mantelzorg, noemen we dat. De komende jaren groeit dit aantal. Door de toenemende vergrijzing, het beleid om ouderen langer thuis te laten wonen, de participatiesamenleving en niet te vergeten de bezuinigingen in de zorg zijn er steeds meer mantelzorgers nodig. Mantelzorg brengt regeltaken met zich mee die vooral tijdens werktijd uitgevoerd moeten worden. Werken en zorgen, een lastige combinatie die zorgt voor heel wat hoofdbrekers.

 

‘Grijs’ verzuim

Werken én zorgen, dat brengt spanningen met zich mee. Overbelasting ligt al snel op de loer. Dat vergroot de kans dat een werknemer zich een dag ziekmeldt. Als werkgever krijg je dan te maken met een toename van ‘grijs’ verzuim. Bij ‘grijs’ verzuim is er sprake van ziekte, maar een medewerker kan (sommige) werkzaamheden nog wel uitvoeren. Het verzuim duurt vaak langer dan medisch gezien noodzakelijk is.

Feiten:

– een overbelaste mantelzorger is gemiddeld 2 – 3 weken per jaar extra ziek
– een zieke werknemer kost gemiddeld € 300,– per dag.
– er zijn ook extra kosten voor vervanging, werving en selectie.

Alert zijn op je medewerkers – die ook mantelzorger kunnen zijn – én eventuele overbelasting is dan ook heel belangrijk. Een snelle herkenning en erkenning van overbelasting – door de combinatie werken en zorgen – voorkomt eerder dat een werknemer écht ziek wordt of onnodig verzuimt. Het draagt bij aan een goede verstandhouding tussen werkgever, werknemer en eventuele collega’s. Heel belangrijk voor je organisatie. Bovendien bespaart het organisaties tijd en geld.

Bekijk deze afbeelding van Balans in Werk&Mantelzorg op annettebrueren.nl
balans in werk en mantelzorg oud afbeelding 4

INZETTEN OP MANTELZORGVRIENDELIJK BELEID IS ESSENTIEEL

Gezonde en vitale werknemers heb je nodig voor een gezonde organisatie én om te blijven voortbestaan. Gelukkig staat duurzame inzetbaarheid en behoud van medewerkers bij veel bedrijven en organisaties hoog op de agenda. Mantelzorg echter krijgt nog (te) weinig aandacht. Terwijl de hoeveelheid mantelzorgers de komende jaren stijgt. Dat heeft hoe dan ook impact. Op elk bedrijf! Hoe is het met mantelzorgvriendelijk beleid in jouw organisatie?

Mantelzorgvriendelijk maakt aantrekkelijk!

Een mantelzorgvriendelijk beleid getuigt van goed werkgeverschap en maakt je aantrekkelijk voor werknemers. Want werkgevers en werknemers die samen proactief inzetten op een goede balans in werk&mantelzorg hebben oog voor de mantelzorg in de samenleving en nemen verantwoordelijkheid. Zij zien kansen en mogelijkheden voor de organisatie en mens en zijn zich ervan bewust dat mantelzorgvriendelijk beleid bijdraagt aan:

  • loyale, gezonde en vitale medewerkers;
  • werkplezier;
  • lager ziekteverzuim;
  • minder ‘grijs’ verzuim;
  • hogere productiviteit;
  • meer omzet;
  • minder verloop van werknemers;
  • flinke kostenbesparing.

EEN EERSTE STAP NAAR MANTELZORVRIENDELIJK BELEID EN HET CREËREN VAN BALANS IN WERK&MANTELZORG

Als adviseur Werk & Mantelzorg ben ik inzetbaar om:

knelpunten in kaart te brengen als het gaat om de combinatie Werk & Mantelzorg.

  • Hoeveel mantelzorgers werken binnen het bedrijf of de organisatie?
  • Wat zijn de kosten van mantelzorg gerelateerd verzuim en het daar uit voortvloeiende productieverlies?
  • Wat zijn de mogelijkheden voor kostenbesparing met preventief beleid.

advies te geven en organisaties te ondersteunen naar een goed werkende en optimale combinatie tussen Werk & Mantelzorg in de vorm van een werkbaar geïmplementeerd beleid.

Sleutelwoorden hierbij zijn Begrip, Aandacht, Vertrouwen en Maatwerk.

Als Mantelzorgmakelaar ben ik er voor de werknemer, geef ik informatie, denk ik mee over wat er nodig is, zoek ik naar oplossingen en neem eventuele regeltaken over.

Als Mantelzorgcoach begeleid ik werknemer concreet bij het (her)vinden van een gezonde werk/privé balans en help ik hem of haar deze balans te behouden

Er zijn diverse mogelijkheden en tools die ik aanbied en inzet voor inventarisatie, training en coaching en het implementeren van een mantelzorgvriendelijk beleid. Met plezier informeer en adviseer ik over de mogelijkheden, waarbij elk advies en traject wordt afgestemd op de wensen en behoeften. Maatwerk dus.

balans in werk en mantelzorg afbeelding 5

Maak vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvende presentatie over mantelzorgvriendelijk beleid voor jouw organisatie. Zodat we werken én zorgen bespreekbaar maken en daarmee ziekteverzuim en uitval helpen voorkomen.
Ik deel met passie en plezier mijn ervaring en mogelijkheden zodat we samen mogelijk maken dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen én hun mantelzorgers hun werk goed kunnen blijven doen.

Mantelzorgconsultant, casemanager hersenletsel en mantelzorgcoach

KvK nummer: 70628882
AGB Code: 48485939
Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring